Onderzoekswerkplaats Het Hogeland

Heb je vraagstukken uit Het Hogeland waar leerlingen, studenten of andere mensen onderzoek naar kunnen doen? Of ben je op zoek naar een betekenisvolle omgeving om praktijkgericht onderzoek te doen naar vraagstukken uit Het Hogeland? Wil je graag impact hebben en waardevolle verbindingen leggen met Het Hogeland? Dan is de vernieuwde Onderzoekswerkplaats Het Hogeland dé plek voor jou!

Bij Onderzoekswerkplaats Het Hogeland willen we meerwaarde creëren. Voor studenten, leergierigen, ondernemers, inwoners en de hele regio. We willen betekenisvol onderwijs bieden dat een sterke verbinding tot stand brengen tussen studenten en Het Hogeland. Zo geven we actief invulling aan Engaged Learning, een nieuwe manier van leren in de praktijk waar de Hanzehogeschool mee bezig is.

Waarom een Onderzoekswerkplaats?

Onze Onderzoekswerkplaats biedt een platform voor onderzoek op verschillende niveaus, van basis- en voortgezet onderwijs tot en met hoogleraren. We richten ons op vraagstukken uit regio Het Hogeland en hebben daarbij drie belangrijke doelen voor ogen:

  • Betekenisvolle leeromgevingen creëren voor leerlingen en studenten (van het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo, wo en daaromheen).
  • Jonge mensen in contact brengen met Het Hogeland en de professionele uitdagingen die dit gebied te bieden heeft, met als uiteindelijk doel dat ze na hun studie in het gebied komen wonen en werken.
  • Inhoudelijk hoogwaardig onderzoek doen naar thema’s die spelen in de regio, met als achterliggend doel innovaties te bevorderen en relevante vraagstukken te beantwoorden.

De thema’s die voor Het Hogeland relevant zijn en waar we onderzoek naar doen, zijn de volgende:

  • Leefomgeving (waaronder wonen, cultuur en natuur)
  • Lang leven ontwikkelen (waaronder onderwijsvernieuwing en arbeidsmarkt)
  • Samenleving (waaronder dorpsinitiatieven, participatie en democratie)
  • Gezondheid en zorg voor gezondheid en welzijn
  • Transitie (waaronder de Energie transitie, Duurzaamheids transitie en Maatschappelijke transitie)
  • Specifieke onderwerpen waarover onderzoek gewenst is

Wat kun je verwachten?

Bij Onderzoekswerkplaats Het Hogeland draait alles om onderzoek naar vraagstukken die geboren zijn/worden in onze regio. Of het nu gaat om kleine vraagstukken zoals het indienen van een subsidieaanvraag, of grotere vraagstukken zoals het versnellen van de arbeidsmarktintegratie van statushouders via de nieuwe inburgeringswet, of voor onderzoeksvragen voor ondernemers die ergens tegenaan lopen, er is plek voor ieder vraagstuk en voor ieder onderzoek.

Omgevingsloket

Onze onderzoekswerkplaats is er niet alleen voor studenten, maar ook voor mensen die niet meer op school zitten en toch willen bijdragen aan onderzoek naar vraagstukken in de regio. Daarnaast hebben we een Omgevingsloket waar ondernemers, omwonenden en andere geïnteresseerden terechtkunnen om vraagstukken in te leveren waar de leerlingen, studenten of inwoners van het Hogeland mee aan de slag kunnen.